Lysande klot tvenne av Sanne Åberg

Nanna jobbar på sin moster och morbrors värdshus och blir inte särskilt väl behandlad. Hon har bott hos dem ända sedan hennes mor dog. Under en mörk höstkväll när allt är så där extra besvärligt och hon bara önskar att någon, någon gång, ska stå upp för henne! Då ser hon plötsligt en mörkklädd man vid ett av borden. Han har aldrig varit där förut. Han kallar henne för Ailonise, hennes riktiga namn, och hon tycker att han pratar konstigt till henne. Det låter som ett främmande språk, men det är nåt som vaknar till liv inom henne. Även om hon försöker låta bli att lyssna, så väcker mannens närvaro en märklig känsla och många tankar. När han erbjuder henne en möjlighet att komma bort från värdshuset, så tar hon den.

Det blir en omtumlande resa genom skogen och när hästarna väl stannar så vet hon inte alls var hon befinner sig. Det blir ett nytt äventyr, i en annan värld på andra sidan solsystemet, där både svaren och tryggheten finns. I Elsinorien är hon inte obetydlig, utan en prinsessa i ett oroligt land där en ond mäktig man vill ta över hela världen – och han vill även ha Nanna.  Det blir ett äventyr, en kraftsamling och många nya vänner. 

Mina tankar

Det är en ganska klassisk fantasyberättelse, med en föräldralös huvudperson som behandlas ganska illa. Egentligen är någon helt annan, betydelsefull, som bara har hamnat på fel plats.  Där finns en ond trollkarl som hotar tryggheten och uppdraget som måste lösas. Det är fyllt av spådomar, profetior och märkliga drömmar. 

Språket är fint och målande. (det brister lite här och var, men det går att överse). Jag tycker Nanna finner sig lite väl fort i omställningen, men å andra sidan har hon kanske alltid känt att hon inte hörde hemma där på värdshuset. 
En helt OK debutbok och del två har precis släppts! Ska bli spännande att se vilka äventyr som kommer framöver. 


Boken är utgiven av Visto förlag 
ISBN: 9789178853489