Roskoden av Kate Quinn

Under kriget kallas Osla, debutanten från överklassen, Mab som försöker kämpa sig till en bättre tillvaro och Beth som är kraftigt hunsad av sin egen mor,  till Bletchley Park, en gård på landsbygden utanför London där superhemlig verksamhet pågår. De lär känna varandra och blir mycket goda vänner, eftersom de blir inackorderade hemma hos Beth.
Storbritanniens smartaste arbetar på gården för att försöka knäcka Enigma och de tyska militära koderna och sekretessen är stenhård. De arbetar i olika baracker och vet olika saker, men kan inte berätta för varandra vilket får stora konsekvenser för vänskapen.

Efter kriget är det två veckor kvar innan Elizabeth, Englands blivande drottning ska gifta sig med prins Philip av Grekland. Hela landet laddat för fest och Osla har hamnat i skvallerpressens centrum, eftersom hon var prinsen flickvän under kriget. Mitt i förberedelserna får hon ett krypterat brev från Clockwell, en låst institution, med en desperat önskan om hjälp. En förrädare från Bletchley park har åter dykt upp och tiden börjar bli knapp. Tjejerna måste återigen samarbeta för de har en sista kod att knäcka, den gäckande roskoden. 

Det är en mycket spännande bok om en viktig plats i historien, utan dessa kodknäckare så hade kriget mycket troligt haft en helt annan utgång. Berättelsen är en autofiktion och baseras på verkliga personer, miljöer och händelser vilket ger trovärdighet.
Så spännande, välskriven och emellanåt skymtar kända namn förbi, som Alan Turing och Ian Flemmig som faktiskt även de var inblandade i kodknäckandet på gården.

Jag tycker om att skvallerbladet “Bletchleys pladder” är införda som journalförda papper. Kul detalj.  

Grymt bra bok! Precis lika bra som författarens tidigare bok, Jägarinnan, som även den handlar om samma krig, men från en annan front. 


Boken är utgiven av Harper Collins
ISBN: 9789150767711