Vita lögner, röda hjärtan av Nora Dåsnes

Tuva ska börja sexan och hon har planer för detta sista år på mellanstadiet. Det blir inte riktigt som hon tänkt sig för hennes bästis Linnea har fått pojkvän, bytt stil och börjat med smink. Det gör tydligen att hon inte längre kan hänga med till skogen och bygga koja. Tuvas andra bästis Bao är superarg över att Linnea sviker deras treenighet.
Tuva hamnar mellan dem eftersom hon gärna vill bli kär och cool, men ändå hänga i skogen. 

Men hur vet man när man är kär och hur gör man för att blir man cool? 

När Mariam börjar i klassen så ställs allt på ända för Tuva. Den nya tjejen är så lätt att prata med. De har massor gemensamt och tiden bara rinner iväg när de ses. När hon får ett meddelande från Mariam så känner hon sån bubblande glädje.

Mina tankar

Jag gillar att det inte är en “grej” utan bara konstateras att hon är kär i en tjej. Så bra! 
Det här är en serieroman om tiden mellan barndom och tonårstid och både i ord och bilder som bär berättelsen framåt. Så snyggt!  Ibland blir det en helsida ritat, som om det är Tuvas egna dagboksanteckningar. Det är så bra och tillgängligt att skildra svåra tankar som Vem är jag? Vem vill eller kan jag vara? Måste man göra som alla andra?
Jag gillar temat med kärlek mellan tjejer på mellanstadiet, det är så viktigt att det skildras även för den åldern. Viktigt att ankar som en blivande tonåring möter. Vem är jag? Vem kan jag vara? Och måste alla göra likadant?
Och jag gillar hennes pappa. Han gör så gott han kan och ger henne tröst i låtlistor för att stötta henne. 

Boken fick ett serietecknarpris i Norge under 2020. 


Boken är utgiven av Alfabeta
ISBN: 9789150121612