Galgbergets väktare av Anna Jansson

På Gotland har Maria Wern liv ställt på ända. Hennes man är förlamad från nacken och neråt och Maria sköter om honom hemma, med  hjälp av assistenter dygnet runt. Det fungerar bra och en av assistenterna ordnar så att Björn får ett hjälpmedel för att kunna kommunicera med dator, på gott och ont.  Att vårda Björn, fokusera på jobbet som polis och vara mamma tär på Maria.

Strax efter midsommar hittas ett lik nedanför Högklint. Maria behöver ge mer ansvar till assistenterna, som alla är vänner till han som är död. Det blir en spretig utredning som avslöjar många sanningar och där fler personer är i fara och den berör även Maria personligen. 

Elin och Oliver har smitit iväg från festen med kompisarna för att sova tillsammans. Elins väcks av sina föräldrar och hittar Oliver mördad utanför sommarhuset. Föräldrarna beter sig minst sagt märkligt och Elin tvingas göra något som kommer plåga henne för alltid. 

Galgberget i Visby, som på så många andra platser, är en gammal avrättningsplats. Gruppen som kallar sig ’Galgbergets väktare’ utser och straffar personer på historiskt vis. Ledaren låter hellre bilan falla än låter någon gå fri. 

Mina tankar

En spännande deckare som har grunden i historien. Obehagligt och fascinerande.
Drama, kärlek, hämnd och sorg. Som det ska vara. Jag gillar att Anna Jansson fortfarande efter 22 böcker håller liv i Maria Wern med den äran. Jag tycker det är lite synd att filmerna inte följer böckerna, men det funkar det med.


Boken är utgiven av Norstedst
ISBN 9789113101422