Mörkt paradis av Maria Hernius

En okänd art har nästan utrotat rasen människa och tagit över stora delar av Europa. De har dock människor inlåsta under vidriga förhållanden.

M24 är stark. Hon vet vad hon vill, men inte vem hon är. Hon lever på gården som kallas Uppfödningen och är mån om sina vänner. Tillsammans kämpar de för sin överlevnad. Här bor bara barn, massor av barn, upp till tonåren, sedan förs de bort för att inte komma tillbaka.
Varelserna som vaktar dem använder människohår att dölja sina egna makabra kroppar. Och de luktar vidrigt! 
Hon blir äldre och känner att tiden är knapp. Hon vill inte bara acceptera sin död, utan tillsammans med vänner gör hon ett försök att ta sig ut från förläggningen. Utan att veta om det finns något utanför murarna som tar emot dem…  

Mina tankar

Det är brutalt, rått och mörkt men med både ljusglimtar glädje och stark vänskap. Det är oerhört spännande! Och framförallt – Bara den starkaste överlever! 
Jag har lite svårt för dystopiska berättelser, men detta är så fängslande läsning att jag har svårt att lägga ifrån mig boken. Både miljö och personbeskrivningarna är detaljerade och målande. Det är en häftig värld hon bygger upp, med ett samhällskritiskt budskap kring både djurhållning och klimatförändringar. 

En häftig bok. Det är lätt att dra paralleller till Hunger games och Maze runner. 
Jag hoppas att del två kommer snart, för jag vill veta hur det går för M24 och mänskligheten!


Utgiven av Visto förlag
ISBN: 9789178852819