De tolv majestäterna av Mats Svensson

Fyra år har passerat sedan den förra boken ‘Den trettonde bomben’ (som jag inte har läst!).  Där avslöjades det att Sverige har ett hemligt och aktivt kärnvapenprogram. Ute i Europa tar de yttre högerpartierna mer och mer mark efter den världsomfattande pandemin. I Sverige har en enkel grisfarmare från Skåne tagit plats i riksdagen som ledare för det populistiska partiet ‘Sveriges väl’. 

Polisen, med Omar i täten, tar militära styrkor till hjälp för att stävja kriminaliteten på Malmös gator och det urartar ganska kvickt. I en av grupperna ingår korpral Ellinor, som av en händelse får oväntat ansvar över enheten.
Alina jobbar vid Säpo och ansvarar för säkerhetsplaneringen kring det stora toppmöte, som ska hållas vid Snogeholms slott. Där kommer både kungligheter och höga politiker från Storbritannien, Frankrike och Sverige att delta.  Hon inser snart att hon är förföljd av en kvinna och med arbetets resurser letar hon snabbt reda på vem kvinnan är. Varför är hon ute efter Alina? Vad vill hon?

I Kalifornien skiner solen över de tolv majestäterna som samlats för ännu ett möte. Deras sammanslutning är hemlig och har otrolig makt. De har egna behov av att störa mötet i Snogeholm och anlitar en legosoldat, Cornelis van Owen från Sydafrika, för att göra detta.

Det är en intensiv och spännande bok med snygga övergångar i tid och plats. Alla karaktärer är på rätt plats och det är en hel massa tekniska prylar som känns både trovärdigt och används på rätt sätt. Det är mycket “militärsnack”, men det är inte så konstigt. Det känns autentiskt!


Boken är utgiven av Lind &co
ISBN: 9789179035426