Leons bok: En kärlekshistoria av Gabriel Francke Rodau

Leon möter Anna på en fest och de blir sådär blixtförälskade. De gör allt tillsammans och han får verkligen ta del av det svenska samhälle han alltid stått lite vid sidan av.
Hans föräldrar är judar och kom till Sverige efter att ha överlevt förintelsens läger. Han är dessutom enda barnet, så kravet på att den judiska traditionen och släktleden ska fortgå via honom är stort. Hans mamma är inte helt nöjd med hans svenska flickvän. Leon och Annas kärlek är stark, men det är något…  Leon vill – behöver- få judiska barn och en dag får Anna nog och flyr. Bort. 

Han möter Rakel, en enkel lösning. Hon är judinna med en framgångsrik pappa och det blir snabbt giftermål. De får dock inga barn, något som blir Leons stora sorg. 

När han är i 70 årsåldern dör frun och han är ensam kvar. Den sista i sin familj. När han efter ett år sörjt klart sin fru, enligt judisk tradition, känner han att han måste veta vad som hände med Anna. Han letar rätt på henne, hon som försvann.
Är även hon villig att ge deras kärlek en chans till? Eller är den tiden förbi? 

Det är en mycket kärleksfull bok. Om att älska, nöja sig och sakna. Jag tycker mycket om tankarna som Leon skriver i breven till sina ofödda barn. 


Boken är utgiven av The Book affair 
ISBN 9789198652437