Fiendevän av Sara H Olsson

Året är 1941 och tvillingarna Inger och Ingvar bor på en gård i det lilla samhället Eliinge, utanför Varberg. Det pågående kriget präglar hela tillvaron. I byn finns alla samlade; Kommunister, tyskvänliga och judar.
En dag kör Ingvar nästan över en ung man, en skadad tysk soldat och han ställs inför ett val. Ska han låta tysken ligga kvar och dö, eller ska han hjälpa en skadad man?
Hans beslut får konsekvenser för hela familjen. 

I nutid så har Paula lämnat livet i Stockholm för Ellinge och ett nybyggt hus, tillsammans med sin man och dotter. Av den gamla gården på marken de ärvt, återstår knappt ens ruiner efter att huset brann ner på 60 talet. Paula och Jonas fick kämpa för att bli gravida och förhållandet är inte så stabilt, som hon önskar. Och det är svårt att räcka till att vara mamma och (hemma)fru. För att skingra sina tankar ger hon sig på att utforska Ellinges historia, och särskilt den om gården som brann ner. Trots att någon gjort precis allt för att förhindra att sanningen ska komma fram, så lyckas Paula med just det.
Hur mycket vet man egentligen om sin släkt? 

Jag gillar historiska romanen som har två olika tidsspår som knyts samman på slutet. Det är en kärleksfull och spännande berättelse som bjuder på drama, mod, hemligheter och lite vardag. Fina miljöbeskrivningar och personporträtt. Jag tycker om författarens sätt att fånga och beskriva hela känsloregister. Mod. Rädsla. Kärlek. Motstridiga värderingar.
En gripande bok!

Jag ser fram emot fler delar i serien och jag vill veta hur det går för Paula. Kommer hon hitta sitt “hemma” i Ellinge?


Utgiven av Harper Collins
ISBN 9789150964943
Antal sidor: 301