Röd hibiskus av Gertrud Hellbrand

Linnea vaknar upp inlåst i ett kalt och fönsterlöst rum. Hon vet inte var hon är, eller vad som hänt hennes föräldrar. Det lilla samhället söker efter familjen som plötsligt försvunnit. Ingen vet var familjen Pommervik tagit vägen, mer än att de skulle åka och titta på ett föl. Var har familjen tagit vägen? Polisens ledtrådar leder dem till en vän till frun i familjen, kallad Bergatrollet i dotterns dagbok.

Polisen Sanja är ledig efter en arbetsolycka, där skurken kom undan och hon bröt foten. På en middag hemma hon väninnan Mira träffar hon Vidar. Han är både snygg och kock, och Sanja känner attraktion. När hon nämner sitt efternamn, reser sig Vidar och lämnar middagen. Sanja använder sin ledighet till att leta efter sin pappa Darko. Han är i sin frånvaro huvudmisstänkt för mordet på hennes mamma för elva år sedan. Var kan han ha tagit vägen? Sanjas letande i det förflutna skakar liv i gamla vänner – och ovänner till Darko. När Sanja väl inser faran är det för sent att backa undan. 

En mycket spännande bok om familjeband och skam. Om kärlek, makt och kontrollbehov. 
Väl begravda hemligheter kommer upp till ytan och faran lurar hela tiden i bakgrunden. Det är mörkt, rått och små stunder av andningspaus för mig som läsare. Korta kapitel som växlar mellan huvudkaraktärernas perspektiv ger boken ett snabbt tempo och driv. Miljöbeskrivningarna är levande, intrigen är tät och oförutsägbar. 

Jag gillar verkligen hur denna boken knyter ihop berättelsen med de andra två böckerna i Östgötaserien; Dragoner och Svinskytten.
Böckerna fungerar fristående, men för en djupare kontext bör du läsa alla tre. 


Utgiven av Harper Collins
År: 2023
ISBN: 9789150974355
Antal sidor: 432

Röd Hibiskus av Gertrud Hellbrand