Servitrisen av Stina Roxlund

Det har varit tufft för Lotten att hantera Rasmus otrohet, men efter mycket funderingar bestämde hon sig för att stanna kvar. Hon vet dock inte att den Rasmus hade en affär med, var hennes bästa vän, Carin. Nu ska de fira sin nystart med att förnya sina äktenskapslöften, tillsammans med familj och vänner i en stor herrgård som hennes mamma nyligen ärvt från mormor Wiola. Ett arv som kom som en överraskning, ingen visste om att mormor ägde en herrgård, eller varför. 
Helgen som borde gå i glädjens tecken, ger både Lotten och Carina rysningar. De hittar rum, som inte verkar finnas. De hör saker som ingen annan reagerar på. Och den där ljudlösa servitrisen som blänger elakt på Lotten? Varför ser ingen henne? Är herrgården hemsökt?

Liselotte lever i början av 1900-talet och flyttar från familj och vänner när den vackre herrgårdsägaren Henric Wittenskiöld  friar till henne. Det blir ett ensamt liv för Liselotte och hon har svårt att komma överens med husfolket som styrs av den respektlösa husmodern Sigrid. När Liselotte blir gravid och dottern Wiola föds, så blir relationen med de flesta i hushållet bättre. Men Sigrid blir än mer märklig i sitt beteende.

Boken är välskriven och binder ihop dåtid och nutid på ett otäckt och spännande sätt. Det är en historia om svek, hemligheter och sorg. Om kärlek, lögner och en onaturlig långsinthet. Både karaktärer och miljöer är tydligt beskrivna och det känns på flera sätt som att vara med där på festen. Att se vad som rör sig i ögonvrån. Jag gillar det övernaturliga lagret i berättelsen och tycker att det här är en mycket bra debutroman. 


Boken är utgiven av Lava förlag
År: 2021
ISBN: 9789189269231
Antal sidor: 265

Servitrisen av Stina Roxlund