Gula rosornas stad av Sofie Axelzon

Iris är bokhistoriker särskilt inriktad på medeltida litteratur och när hantverkare i Strängnäs råkar gräva upp sju kistor fyllda med unika böcker, så är det Iris som får i uppdrag att dokumentera skatten. På marken för utgrävningen fanns för 500 år sedan ett kloster och de gamla böckerna ger en inblick i en tidigare rätt okänd vardag.
Det blir Roggeborgen, Kungliga bibliotekets filial i Strängnäs, som blir hennes arbetsplats och får hon hjälp av Hannes att utforska fyndet. Hannes är en lite udda figur som fortfarande bor hemma, om än i en gäststuga på tomten.

Iris äger ett litet silversmycke hon ärvt av sin mor. Det har passerat genom släktleden som skydd till det förstfödda flickebarn som dessutom ska bära namnet från en blomma. Som en skyddsamulett, typ. Under de hundratals år smycket funnits i släktens ägo, har ingen vågat bryta familjesägnen. , som sägs stamma utifrån just Strängnäs. 

Det finns en muntlig legend i Strängnäs att en munk och en nunna för mer än fem sekel sedan inledde en förbjuden kärleksaffär. Iris hittar bevis i böckerna hon studerar att sägnen faktiskt är sann, och även ledtrådar till sin egen familjs bakgrund. 

Boken är välskriven och karaktärer och miljöer är så levande.
Det blir lite meta när författarens själv skriver in sig och sin syster i berättelsen. Jag var på plats när Strängnäs marknad gick av stapeln. Jag var där när vakterna spärrade av vägen, när nya statsministern blev vald. Det känns så på riktigt.  Jag tycker mycket om hennes tidigare böcker Bokbussen kommer vid midnatt och Bokfestivalen i djupa skogen, men den här berättelsen har mer djup och personlighet. Superbra! 


Utgiven av Lind & Co 
År: 2023
ISBN: 9789180186407
Antal sidor: 327 

Gula rosornas stad av Sofie Axelzon