Lydias liv av Gabriel Francke Rodau

Aleks och Tami är tvillingar, uppvuxna i Stockholm inom den judiska församlingen. De lever lite olika liv. Aleks är gift, har två barn och driver ett framgångsrikt företag samtidigt som Tami är ensamstående med sin son. Tami bröt för många år sedan med deras mamma Lydia, medan Aleks haft regelbunden kontakt med henne. 

Nu har Lydia hamnat på sjukhuset och har inte så lång tid kvar i livet. När familjen är samlad kring hennes bädd uppkommer det många frågor. Vem är egentligen deras mamma? Det finns så mycket som tvillingarna inte vet. Varför pratade hon aldrig ryska med sina barn? Vem är deras pappa? och varför var det så viktigt för deras mamma att de skulle gå i judisk skola? Hon hade ju själv ingen särskilt stark tro. En låda med gamla papper och ett svartvitt foto startar sökandet efter deras familjehistoria. 

Parallellt får vi läsa om Lydia som växer upp ensam med sin mor i Leningrad i skuggan av andra världskriget. Hon spelar piano på gehör och dansar balett och det är på många sätt ett hårt liv att leva. Att vara judinna sätter sina spår även på de som lever i Sovjetunionen. Det är ohållbart och Lydia sätter allt hopp på att baletten kommer ge henne ett bättre liv. 

Det är en varm berättelse om saknad och sorg. Om alla de där obesvarade frågorna som aldrig blir ställda och familjehemligheter. Men även om försoning och samhörighet. Jag tycker lika mycket om denna boken som författarens första bok Leons bok- En kärlekshistoria’. 


Utgiven av The Book Affair
År: 2023 
ISBN: 9789198764789
Antal sidor: 207

Lydias liv av Gabriel Francke Rodau