Den brinnande petunian av Morgan Lundberg

Amelia bor kvar i huset efter att hennes man dog för ett par år sedan. Dagarna fördriver hon med att baka bullar, dricka te och ta hand om sina vackra blommor. En morgon möter hon en naken man vid sin brevlådan och bjuder in honom. Han heter Gabriel, och Amelia ger honom lite kläder och en kopp te. Ett par dagar senare börjar hennes ena petunia brinna och en röst säger åt henne att det är Gud som talar och att hon är utvald. Gud har varit lite frånvarande det senaste årtusendet, eller så, och vill att Amelia skriver en ny bok som komplement till de andra i Bibeln. Det hela är lite märkligt. Vad är det som händer? En brinnande talande buske? (förlåt, petunia!) och en Gabriel som kommer som sändebud? Dottern tror att hon är galen! Vilket inte är så konstigt.

Med detta följer förstås en hel del annat. I herrgården i närheten bor Lucio, en stilig italienare som lockar med smicker, rikedom och andra demoniska egenskaper.
Snart kommer en utredare utsänd av påven för att utreda miraklet med petunian och så är det alla nya människor som vallfärdar för att höra henne tala inför folket.
Så det finns en del hinder för Amalia att skriva sitt första brev. 

Vad tycker jag?

Det är en mycket rolig bok där godhet och ondska kämpar för att få grepp om mänskligheten. Karaktärerna har många olika egenheter som lyfter berättelsen än mer. Det är kärlek, vänskap och trygghet. Misstro, galenskap och ondska. Och fika med bullar och mängder av te. Dialogerna är snabba och det är svårt att inte skratta högt. Om du har gott om humor och en grundläggande kunskap om kristendom så har du nog gott utbyte av boken.
Frågan som kvarstår: Var tog det första Amaliabrevet vägen? Det vill jag gärna läsa! 


Utgiven av Lava Förlag
År: 2022
Antal sidor: 325
ISBN: 9789189569348

Den brinnande petunian av Morgan Lundberg