Vill du veta? av Nikki Erlick 

En morgon står en liten trälåda utanför dörren hos alla människor som är över 22 år gammal. Alla, oavsett samhällsklass, nationalitet eller välstånd, får en låda som innehåller ett snöre som är lika långt som antal år som du har år kvar att leva. Varje dag någon därefter fyller 22 år, så står lådan utanför dörren. Varifrån kommer lådorna som så mystiskt dyker upp? Varför kommer de nu? Och vad ska du göra av den tid du har kvar? 

Vi får följa åtta människor som brottas med de existentiella frågor som trådarna medför. Deras öden flätas samman och trots att de inte riktigt känner varandra, så påverkas de av varann ändå. Det bildas flertalet krisgrupper för de med kort tråd. 
Trådarna skapar också ett samhällskritiskt problem – Vågar vi låta någon med kort tråd få anställning på viktiga positioner? Kan en kortttrådare bli tex President? Samhället står åter inför en segregation och människor ställs inför svåra livsval. Ska jag som har en lång tråd, gifta mig med en vars tråd är kort? 

En välskriven, intressant och tänkvärd debutbok om relationer, kärlek, rädsla, hopp och hat. Boken speglar många av de konflikter som finns i samhället idag, fast ur ett annat perspektiv, men även att det är viktigt att leva varje dag fullt ut. Du vet inte hur lång din livstråd är. Om det i morgon står en låda utanför din dörr- Kommer du öppna den? 


Utgiven av Harper Collins
År: 2023
ISBN: 9789150974492
Antal sidor: 374

Vill du veta? av Nikki Erlick