Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist

Julia Malmros är deckarförfattare och fd polis. Hon har fått i uppdrag att skriva en bok i Milleniumserien. Vilken ära att få ta Blomkvist och Salander till nya mål! Till researcharbetet tar hon hjälp av Kim Ribbing som är en udda figur tillika hacker och mycket yngre än henne själv. Ingen hon vanligtvis skulle prata med. Kanske är det just däri dragningen ligger? Det blir en intensiv kärlekshistoria med många vändningar. Vad ligger bakom Kims udda persona? När boken tillslut ändå inte antas av förlaget, så vet inte Julia vad hon ska göra med den? Ge ut den ändå? 

Affärsmannen Olof har dukat upp på bryggan på Hjortholmen för att fira midsommar med gäster från både Kina och Frankrike. Mitt under middagen glider en båt fram, två maskerade män reser sig och strax är scenen förbytt mot ett blodbad. Den enda överlevande är tonårsdottern Astrid. 

Både Julia och Kim dras in i mordutredningen, där Julias exmake är spaningsledare. Spåren leder till bland annat Kina, Kuba och Norge. Vad handlar det är egentligen om? Vid sidan om polisens utredning så jobbar Julia och Kim på ett eget privatspanande kring mordet. 

Vad tyckte jag?

En spännande deckare, helt utan övernaturliga inslag. Om man inte ser till Kims hacker egenskaper. Författaren har ett fantastiskt sätt att beskriva detaljer, måla upp skruvade och trovärdiga personer.  Jag gillar att det ligger en liten matta av besvikelse över hela boken. Det var ju John som fick i uppdrag att skriva till Millenium och sen inte blev antagen. Han skrev om den och här är den boken. Det är en och annan spark till hela millennium-karusellen, snyggt räddat!
Blodstorm är första delen i en tänkt trilogi och jag tänker läsa de kommande också.


Utgiven av Ordfront förlag 
År: 2022
ISBN: 9789177752813
Antal sidor: 472

Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist