Den rosa stadens hemligheter av Alka Joshi

I slutet av 1960talet har Malik precis avslutat sin utbildning i Shimla i norra Indien,. Han har precis mött sitt livs kärlek i Nimmi. Hon kommer från bergen och kom med sina två barn till Shimla, när hennes man dog. Lakshmi, som tagit hand om Malik sedan han var liten, driver sjukhus för både staden och bergens folk tillsammans med sin man.

Malik erbjuds en praktikplats vid det kungliga palatset i Jaipur, så har Lakshmi en del med saken att göra. Han åker ensam till staden och snart märker han att den är lika som när de lämnade den. Makt och pengar är fortfarande dominerande värdet hos de rika i överklassen. Malik blir involverad i bygget av den nya biografen som kungen vill ha. Under premiärkvällen kollapsar den och Malik försöker ta reda på vad som har hänt. Det finns många hemligheter som Jaipurs välbeställda gör allt för att dölja. Han får hjälp av Laskhmi som har kvar sina kontakter i staden.

I Shimla växer vänskapen mellan Lakshmi och Nimmi, som får i uppdrag att bland annat ta hand om sjukhusets örtplantering. Det är en stilla tillvaro tills Nimmi hittar sin brors får och blir indragen i en våldsam smugglingsoperation som pågår över de ensliga bergen. 

Vad tycker jag?

Boken skildrar delar av Indiens historia och den tydliga skillnaden mellan de rikas makt och utsattheten som bergsfolken lever i. Det här är andra delen i en serie och jag har inte läst bok ett. Det märks att jag saknar en del bakgrund och hade lite svårt att komma in i boken. Berättelsen som är här och nu är spännande, kärleksberättelsen är vacker och miljöbeskrivningarna underbara. Språket är vackert och beskriver så jag kan nästan känna dofterna och vindens smekning som om det var jag som gick i bergen. Jag tycker om att boken växlar berättarröst mellan de tre och att det finns en ordlista i slutet av boken. 


Utgiven av Harper Collins
År: 2022
ISBN: 9789150970906
Antal sidor: 431

Den rosa stadens hemligheter av Alka Joshi