Den ömma modern av Klara Nordin Stensö

Detta är en självbiografisk serieroman där vi får följa Klara under hela graviditeten, den traumatiska förlossningen och kampen att få bebisen att amma. 

Det finns förväntningar på hur det ska vara, både från henne själv och från omgivningen. Att ge sin nyfödda bröstmjölk är ju en självklarhet och det är ju sååå enkelt. Sägs det. Så är det verkligen inte för alla. Det blir en segdragen kamp med ömmande bröst, en barnmorska som klämmer och masserar och en bebis som vägrar att äta. Klara känner sig som världens sämsta mamma.
Genom historien finns det många män som har lagt sig i vad som gäller kring amning, från Aristoteles till Rousseau. Deras inlägg i debatten har Klara vävt in i berättelsen, liksom en del av de konstföremål som avbildat amningens viktighet genom århundraden.

Det är träffsäkert, underhållande och tragiskt. Att det är så vanligt med krånglande amning, att det är så många som ‘vet’ och att inte mamman i fråga får känna sig stolt och lyckad över det underverk som hon tillsammans med pappan har åstadkommit i den lilla bebisen.
Alla kan inte amma, men det är så få som pratar om det. Jag tycker att det är en mycket viktig bok, som jag känner igen mig i massor.


Utgiven av Galago förlag
År: 2023 
ISBN: 9789177753094
Antal sidor: 174

Den ömma modern av Klara Nordin Stensö