Om du var min av Christina Erikson 

Svartåsviten del 1 

Vid sjön Lilla Björken i Svartå, Närke utanför Örebro bygger friherre Karl Sporre en herrgård för sig och sin familj. Året är 1782 och den 16-åriga dottern Christina älskar både platsen och huset. Hennes frökenpiga Maja är hennes bästa vän, liksom hästarna. Sedan barnsben är hon vän med murarsonen Gustav, men det är inte passande längre.  
Christinas lillebror Marcus kommer att ta över gården så småningom, hennes framtid är en bra make som stärker familjens position. Christina vill helst stanna kvar på Svartå men det är dags för henne att göra debut vid societeten i Stockholm och i hovet kring kung Gustav III. Inom kort har hon dragits in i intrigerna kring kungen och hans inre krets. 
Hemma på Svartå händer det också grejer som Gustaf blir indragen i. Bygget drar ut på tiden, arbetarna får inte ut lön som de ska och Gustafs pappa, murarmäster Elis, försvinner. Inspektor Röse hävdar att det är Elis som tagit alla pengar och lämnat bygget, något Gustaf inte tror på alls. 

Det är en välskriven historisk roman och jag tycker mycket om de uppmålade miljöerna och karaktärerna, både i överklass och bland arbetarna på gården. Christina är en stark tjej som vet vad hon vill och är uppfostrad att tänka och tycka, som kontrast mot societetens kvinnor vid tiden. Handlingen och de korta kapitelna ger boken driv och det är en bra balans mellan historia, kärlek och spänning. Så modigt av författaren att lansera en sån här jätteserie som hon tänkt sig, och hon gör det med bravur. Jag hoppas innerligt att alla 21 böcker, indelade i trilogier, som är planerade att täcka 250 år på Svartå herrgård blir av, för jag vill läsa mer!  


Utgiven av Bookmark förlag
År: 2023
ISBN: 9789189750487
Antal sidor: 347

Om du var min av Christina Erikson