Systrarna Nyströms begravningsbyrå av Eva Stilling och Ingrid M Hallberg

Meta ställer om och utbildar sig till begravningsentreprenör och öppnar ny byrå i Strängnäs där hon också bor. Hon drömmer om att skapa en annorlunda begravningsbyrå, med tid för samtal om både det ljusa och mörka. Snart inser hon att hon behöver hjälp och tar in Liz, sin bästa vän, som partner. Liz är nyss hemkommen från USA, letar nya sammanhang och behöver en omstart efter skilsmässan. En dag dyker det upp en poet i dörren, den originelle Amatus, som blir en vän och får i uppdrag att skriva nekrologer. 

Under det första året hanterar de många begravningar, och under en månad i taget får vi följa med på de lite mer udda varianterna. Uppdragen de får skiljer sig väldigt åt och en del önskemål sätter prov på både relationen mellan de dödas familjer och den mellan Meta och Liz. Så kommer år 2020 och den stora pandemin som förändrar förutsättningarna i samhället. Begravningar måste ändå hållas inom lagstadgad tidsram. Hur kan man lotsa en ceremoni mellan de nya restriktioner och komplexa önskemål? 

Det är en fin bok som varvar humor, allvar, vänskap, sorg och kärlek. Om allt som rymmer i livet, ända in i döden. Att våga följa sina drömmar, starta om på nytt och om allt som händer kring en begravning. Det kommer en del märkliga önskemål. 
Varje kapitel inleds med en tanke från någon jag tror är det gamla huset som begravningsbyrån huserar i och avslutas med en nekrolog över den döde som varit i fokus. Jag gillar uttrycket att sorgen är zebrarandig. Allt är inte svart utan går hand i hand med glädje. 


Utgiven av Lava förlag
År: 2022 
ISBN: 9789189269460
Antal sidor: 324

Systrarna Nyströms begravningsbyrå av Eva Stilling och Ingrid M Hallberg