Drömmen om Tom Walter: av Beata Hansson, Anna-Sara Fire

Om romansbedrägerier, skam och längtan efter kärlek 

När Iris man dör, så blir hon sädär ensam man blir när man har passerat 70år och barnen har vuxit upp och skaffat sig egna liv. Hon saknar att vara behövd och hennes pension är liten. När hon säljer sin lägenheten och flyttar till en hyresrätt, har hon plötsligt sexsiffriga belopp på bankkontot. En dag får hon en vänförfrågan från Tom Walter, en amerikansk militär som just nu är i Afghanistan. Deras meddelanden är varma och Iris har aldrig blivit så uppvaktad tidigare och hon faller hårt och blir djupt förälskad. Att han bara är i 40års åldern och det bara är meddelanden spelar inte så stor roll. 

Iris berättelse är balanserat med intervjuer och samtal som författarna haft med polis, forskare, psykolog, andra experter och utsatta. Tillsammans analyserar de och resonerar kring romansbedrägerier för att komma fram till varför vissa verkar att enkelt gå på lögnerna och vad som driver dem till att betala pengar till någon de aldrig har träffat. Hur kan man bli kär i någon man aldrig har mött? 

Det är en spännande och intressant bok om längtan efter kärlek. Skammen över att bli lurad. Om ensamhet, åldrande och tillgängligheten i sociala medier. Så intressant att få en inblick i hur det går till, vad som händer i det sociala spelet och hur svårt det är att bryta ett beroende. Det manipulativa, kärleksfulla, bortvända, isolerande. Det finns en stor likhet med den grooming som gäller kring barn och pedofiler.
Jag är tacksam över Iris, som delat med sig av hela sin berättelse. Jag hoppas att boken får spridning, för det är en viktig bok för att förhindra att det kanske händer någon annan.


Utgiven av Ordfront förlag 
År: 2023
ISBN: 9789177752981
Antal sidor: 190

Drömmen om Tom Walter av Beata Hansson, Anna-Sara Fire