Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

I den nergångna bruksorten Engelsfors i Bergslagen är allt inte riktigt som vanligt- Det är något som händer under ytan.

Gymnasieskolan är samma som finns överallt, förutom att den här drabbats av en tragedi. Elias tog livet av sig inne på en av skolans toaletter. Det är vad som sägs, men i själva verket så var det något som styrde honom. Något han inte kunde stå emot. Ryktet säger att det är en självmordspakt men vilka mer ingår i den?
Sex tjejer på skolan, som inte har något gemensamt eller något som inte ens liknar vänskap, måste börja samarbeta. Det visar sig, långsamt, att tjejerna är häxor och deras magiska krafter har precis vaknat upp. De måste lära sig hantera och kontrollera dessa nyvunna kunskaper och framförallt samarbeta med varandra, något de länge kämpar emot. De måste komma överens för endast tillsammans kan de vinna över det onda.

Kan de lägga sina skillnader och gammal hierarki bakom sig och samarbeta för att hitta och övervinna det som nästlats sig in i deras hembygd?
Att hotet har infiltrerat skolan är tydligt och hur är den nya rektorn inblandad? Är hon God och där för att hjälpa de utvalda, eller är hon där för att ta reda på vilka de är för att förgöra dem?

Jag gillar att boken är placerad i en så vardaglig miljö som skolan. Och i en ålder som är så känslig gällande social status och när gruppstrukturerna förändras. Det är många som är rädda för att sticka ut. Karaktärerna är starka och var och vi får ta del av var och ens olika funderingar och problematik. Jag gillar att det lyfts ämnen som är vanliga för tonårsåldern såsom ätstörningar, alkohol: Att dricka och att inte dricka. Tankar kring sex, att ha, att vilja ha, att inte ha. Bonusföräldrar där inte relationen funkar. Flytta hemifrån. Att inte orka med skolan. Att vara duktig i skolan. Och den statistiska verkligheten om självmord bland ungdomar i gymnasieåldern. Alla ämnen är lika viktiga.

Det är en spännande första del av tre, som jag rekommenderar att läsa alla. Jag har gjort det förut, men fick nu tillfälle att läsa om denna. Den ingår som kurslitteratur.


Boken är utgiven av Rabén & Sjögren
ISBN: 9789129676051