Kvinnan med stjärnan av Pam Jennoff

När nazisterna tömmer gettot i Karkow så flyr Sadie och hennes mamma, liksom flera andra, ner i tunnlarna under staden. Där lever de en farofylld tillvaro, tillsammans med andra judar. Rädslan att bli upptäckta är ständigt närvarande. 

En dag tittar hon upp genom ett brunnsgaller, där utanför står Ella och deras ögon möts.
Ellas familj är förmögen och sedan hennes fästman for ut i kriget bor hon hemma hos sin styvmor. Dagarna i det stora huset är stillsamma och dagen hon får syn på Sadie, förändrar hennes tillvaro för alltid. Ella bestämmer sig för att hjälpa Sadie med mat och de blir vänner. Samtidigt som kriget trappas upp och kommer närmre, skiljs flickorna åt.

Boken är inspirerad av sanna berättelser från andra världskriget. Om vänskap och styrkan som ligger i att vilja överleva. Hoppet är det sista som överger människan.
Jag gillar att det skrivs så många autofiktiva böcker kring de människor som upplevde krigets fasor. Att böckerna är baserade på verkliga människor och deras upplevelser ger dem en helt annan dimension. Det blir trovärdigt och berörande med detaljerade beskrivningar av både personer och miljön de lever i.  


Boken är utgiven av Harper Collins
ISBN: 9789150964929
Antal sidor: 345.