Jakten på Månliljan av Thomas Dunér

Anna och Stella bor i Skrea och har hittat sina egna vägar upp på berget Smörkullen. Annas lillebror Karl har en obotlig sjukdom och en natt hör hon föräldrarna prata om att han snart inte klarar mer. Allt Anna önskar är att kunna rädda honom! Finns det någon möjlighet till det?
När klassen ska åka på studieresa till Stockholm så får Anna en välbehövlig paus från vardagen. Men det händer märkliga saker kring Anna och hennes bästa vän Stella på resan. Hotfulla skuggfigurer som på nåt sätt är kopplade till en skål i Guldrummet på Historiska museet, och till både Anna och hennes bror. 

Jag gillar förankringen i verkliga föremål och historien kring dessa. Vad händer om en offerskål inte ligger kvar där den för flera hundra år sedan offrades till gudarna, utan på ett museum i en helt annan del av Sverige? 
Det är en spännande ungdomsbok, fylld med detaljer, tidspress, mystik, obehagligheter och ofrivilliga tidsresor. Den är inte så lång, men ger inblick i en dåtida vardag som inte bara fanns kring Smörkullen, utan vid många branta stup runt om i vårt land. 


Boken är utgiven på Lava förlag
ISBN: 9789189269521
Antal sidor: 95