Flickan på perrongen av Gill Thompson

När nazisterna invaderat och ockuperat stora delar av Tjeckoslovakien, tar Eva ett svårt beslut. För att sätta sin dotter Miriam i säkerhet så skickar hon iväg henne från Prag. Mot sin makes vilja. Hon vill inte att hennes egna negativa erfarenheter av tyskarna, även ska drabba hennes dotter.
I London bor Pamela och hon kämpar för att hitta hem åt alla de judiska barn som anländer med tåg. Det är ett svårt göra, för barnen är många. Hon bestämmer sig för att ta hand om en av flickorna själv.

En hjärtskärande skildring av ett Europa i krig. Den var lite tung att läsa just nu, när det återigen finns krig och flyende barn i vårt närområde.
Det är intressant att följa dessa fiktiva, men åh så levande, karaktärer i en miljö av historiskt verkliga händelser. Hur livsöden, kärlek och längtan kan vändas till lidande och sorg. I det mörkaste finns en strimma hopp, glädje och godhjärtade människors mod att finnas och ställa upp för de mest utsatta.
Räddningsaktionen Kindertransport förde under två år 1938-1940 tusentals judiska barn till säkerhet runt om i Europa från de länder som nazisterna ockuperade.
Författaren har tidigare skrivit om barnen under åren Europa låg i krig, i boken Haven som skiljer oss åt. 


Utgiven av Historiska media
ISBN: 9789177895510
Antal sidor: 416

Flickan på perrongen av Gill Thompson