Tornsvalan av Sara H Olsson 

1941 träffar Britt sin pojkvän Lage i smyg. Hennes far godtar inte deras förhållande eftersom Lage är både frånskild och så äldre. När han får reda på att de ändå träffas så skickar han iväg henne till organisationen Sveriges Landstormskvinnor. Efter en kort utbildning blir hon placerad vid norska gränsen som luftbevakare- även kallad “Tornsvala”. Hon möter nya vänner, judiska flyktingar, korrupta poliser och brittiska bombplan. Britt har svårt att glömma Lage, kommer deras kärlek att hålla? 

I nutida Ellinge så trillar Paula över ett mysterium från 1940talet. När hon och hennes gamle vän Holger gräver i arkiven hittar de ett olöst mord, och alla ledtrådarna leder till Britt och Lage.

Temat om kvinnornas insatser under kriget är intressant och viktigt att det framhålls. Många kvinnor gjorde så mycket mer än bara passade barn och lagade mat. Boken är välskriven, trovärdig, detaljerad och mycket spännande. Det är kärlek, krig, vänskap, relationer och familjehemligheter.

Den första boken i Ellingeserien heter Fiendevän.
Jag tycker om att ramberättelsen i nutid binder ihop böckerna. Även om böckerna är fristående, så finns det kopplingar även mellan de dåtida historierna i serien.


Boken är utgiven av HarperCollins 
År: 2022
ISBN: 9789150970050
Antal sidor: 313

Tornsvalan av Sara H Olsson