Där askan blommar av Nguyen Phan Que Mai

I Vietnam 1969 lämnar systrarna Trang och Quynh sin by för ett jobb i Saigon där de ska dricka te, flirta och umgås med amerikanerna. De tänker bara tjäna ihop till föräldrarnas skulder, även om det inte riktigt går som planerat. Kriget kommer närmre. Trang blir förälskad i en helikopterpilot, som inte är som de andra soldaterna, de soldater som utnyttjar kvinnorna.

2016 möter vi Phong som är föräldralös, uppväxt i ett barnhem där han blev lämnad av sin okända mor. Att hans far var en svart amerikansk soldat är tydligt på hans breda näsa och mörkare hy. Han har i många år sökt sig bort från Vietnam och han önskar att få komma till USA och hitta sina föräldrar. Att hitta sina rötter och att få komma till ett värdigt liv. 

2016 återkommer Dan till Vietnam, med sin fru Linda, för att möta det förflutna och försöka läka sina krigssår. Han vill också försöka hitta sin kärlek Kim och barnet hon bar när han återvände till Amerika. Det vet Linda förstås inget om. 

Dåtid och nutid flätas samman och berättelsen som växer fram skildrar ett liv i krigets skugga. Både glädje, sorg, kärlek och ofattbar fattigdom. Om alla de asiatamerikanska barn som kom till efter hastiga möten i bakre rummen på en bar, eller de längre relationer som bildades mellan soldater och lokala flickor. Många kvinnor som blir gravida kastar sedan bort barnen, för de är blandbarn, ovälkomna barn från fienden. De är askans barn.

Vad tycker jag?

Jag tycker om att få ta del av ett krig från ett annat perspektiv. Det är en intressant, rörande och lärorik bok med vackert och poetiskt språk. som bygger på intervjuer och verkliga händelser och ger en inblick i hur kriget påverkade, och fortfarande påverkar båda sidor än i dag. Jag tycker om att många vietnamesiska ord, uttryck och ordspråk finns i originalspråk och översatta i texten. Det flyter ihop bra.
Jag tyckte mycket om författarens första bok ‘Där bergen sjunger’. 


Utgiven av Historiska media
År: 2023
ISBN: 9789180501583
Antal sidor: 408

Där askan blommar av Nguyen Phan Que Mai