Kievs döttrar av Erin Litteken

Under 1930-talet kom Stalin och tog över Ukraina med målet att bli en stormakt, genom att kollektivisera även Ukrainas jordbruk. Det är en uträknande process att ta över landet genom att utsätta invånarna för både hungersnöd och rädsla att protestera. De som gör det försvinner. Älskande kommer ifrån varann, vänner blir fiender i kampen om överlevnad. Det som pågår kommer senare att kallas Holodomor.  

Systrarna Katja och Alina lever med sina föräldrar i ett välmående Ukraina i slutet av 1920. De planerar sin framtid. Alina ska gifta sig med Kolya från granngården, Katja med hans lillebror Pavlo. Men så förändras allt. Folk försvinner. Stalins män kommer och kräver skatt. Stalins män kräver att de ska ansluta sig till stormakten eller betraktas som motståndare och dödas. Det är en ständig kamp att kunna överleva och att kunna leva. 

70 år senare så flyttar Cassie och hennes dotter Birdie in hemma hos mormor Bobby Illinois. Mormor börjar bli dement, och har konserver överallt utom i köksskåpen. En dag hittar Cassie en gammal dagbok, skriven på Ukrainska, ett språk hon aldrig lärt sig. Hennes mormor vill inte berätta om sitt liv, men låter Cassie läsa dagboken, med hjälp av grannen Nick, som också har Ukrainska rötter. Det är ingen lätt läsning! 

Har du hört talas om Holodomor? Det hade inte jag innan jag läste denna boken  En berättelse om mod, rädsla, hunger, kärlek och en stark överlevnadsdrift. Om oerhörd grymhet och den enskilda människans inneboende styrka.  En mycket stark bok! 


Utgiven av Bazar Förlag
År: 2023
ISBN: 9789180065375
Antal sidor: 371

Kievs döttrar av Erin Litteken