Falska toner och söta vinbär av Ewa Klingberg

Therese ska skriva en lättläst bok om historia, men hon har fastnat och behöver göra något drastiskt för att komma igång igen. Hon lämnar Göteborg för en sommar i ett litet hus på gården Brunstorp, utanför Huskvarna. Hon möter Sandor och det är fyrverkeri direkt! Men skriva kan hon inte..  Hennes ex, specialpedagogen Joakim kommer till undsättning och hjälper henne att skriva. Beatrice som äger motellet, pratar om sin mormor Agnes och Therese passar på att söka i historien kring Brunstorp och det närbelägna Gustavshill.

1830 levde Agnes på Brunstorp, men tog i hemlighet tjänst som piga på Gustavshill. Båda husen gör vinbärsvin, men det blir mycket bättre på Gustavshill. Därför är Agnes där, för att ta reda på varför. 
Hon möter drängen Sven och tycke uppstår. Så kommer brukspatronens son Karl hem och han fattar tycke för Agnes. Det är inte helt okomplicerat.

Jag gillar serien som denna gång kretsar kring godsen.
Ewa väver skickligt ihop den dåtida berättelsen med den nutida: Både historia och karaktärer växer fram och även huvudkaraktärer från tidigare böcker har en given plats även om de håller sig i bakgrunden. Det är en feelgood skriven med mycket sommarvärme, kärlek, sorg och vänskap.

Detta är den femte boken och en fin avslutning på Huskvarnasviten.
Mina recensioner på de tidigare böckerna hittar du här:

Manglade dukar och vikta servetter
Lånat silver och krossat glas
Vaxade juveler och brända hjärtan
Sprucket läder och svikna löften


Böckerna är utgivna av Historiska media
ISBN: 9789175459905