Diamantögat av Kate Quinn

Mila Pavlitjenko är en ung ensamstående mamma, som pluggar historia i Odessa. Det här är berättelsen om hur hon blev en av andra världskrigets största hjältar: Lady Death. 

1941 invaderar Hitleriterna från tyskland, det sovjetiska Odessa, och inget blir längre som det var. Mila som övat skarpskytte sedan hon var 14 år, ansluter till Röda armen för att få strida vid fronten. Det är inte helt utan problem, då männen inte gärna sänder en kvinna till främsta linjen. Inom kort blir den vackra Mila förvandlad till en ökänd och fruktad prickskytt. 
När hennes kula träffar sitt officiella offer nr 300, blir hon en nationell hjältinna och får åka från slagfältet till Amerika på en turne för att samla pengar och stöd för att besegra tyskarna. Hon får oförskämda frågor från en presskår som inte kan tänka sig att denna vackra flicka är annat än en frontfigur och hon finner en oväntad vän i Eleanor Roosevelt.
Vistelsen i Washington D.C får en oväntad vändning när en gammal fiende dyker upp och hon måste slåss i sitt livs viktigaste strid. 

Vad tycker jag?

Liksom Kate Quinns tidigare böcker är det en spännande och intressant historia om en stark kvinna som deltog i motståndet mot det tyska hotet. Denna boken är direkt baserad på Ljudmila’s memoarer och det ger en annan tyngd i texten, men den blir också lite ‘styltigare’ på sina håll. Det är en välskriven, intensiv, gripande berättelse som skildrar kriget i närbild. Den lyfter även fram mod, vänskap och kärlek på ett mycket trovärdigt sätt. 

En mycket jobbig bok att läsa just nu, när det åter är krig i Europa. När jag på tv och i tidningar dagligen ser ett krigshärjat Odessa, Sevastopol och Kiev. Även om hotet denna gång inte kommer från Tyskland. 

Läs även hennes andra böcker:
Roskoden
Jägarinnan


Utgiven av Harper Collins
År: 2022
ISBN: 9789150967340
Antal sidor: 454

Diamantögat av Kate Quinn