Skuggläge av Kristina Ohlsson 

Den tredje delen i Strindbergserien, efter ’Stormvakt’ och Isbrytare.’ Du bör läsa de andra först, för de hänger ihop. 

Sommaren har intagit Hovenäset med blomsterprakt, värme och solglitter i havet. Eftersom August tycker om att baka, så har han dragit igång en baktävling. Den får väldiga proportioner när vännen Henrik får i uppgift att projektleda arrangemanget.  Maria har flyttat in till August, det blev enklast så, och nu när exet är död så finns det ingen rädsla kvar där längre. De lever i harmoni.

“Fryshuset” hyrs ut till en ung tjej som heter Eben, som kommer till Hovenäset samtidigt som dimman rullar in över klipporna. Ett par på promenad hittar en man hängd i ett hopptorn vid badplatsen. Maria och kollegorna undrar vem han är, för han verkar inte ha någon anknytning till orten. Vad förde honom till Hovenäset? Och vad gör Eben här, egentligen? 

Ganska snabbt dyker det upp trådar till det gamla styckmordet från 1989, då Lydia Broman hittades mördad och styckad i sitt hem. Redan då pratades det om att det var fel man som dömdes för brottet. Kan det vara så? Och hur långt är man beredd att gå för att låta det förflutnas hemligheter vara ifred? 

Jag gillar Kristnas sätt att beskriva människor och miljöer. Jag känner igen mig i Hovenäset, även om jag aldrig varit där. Att Strindberg får reda på saker som kanske inte skulle komma polisen till känna, är trovärdigt. Och samtidigt så berättar inte Maria saker från utredningen åt honom. Som det ska!  Jag undrar om det kommer fler böcker, för huvudintrigen som följt med nu i tre böcker är slut. Och jag tycker att slutet var gott nog.
Även om jag hoppas på fler böcker! 


Utgiven av Bokförlaget Forum
År: 2022 
ISBN: 9789137504391
Antal sidor: 500

Skuggläge av Kristina Ohlsson