Huset på Rivieran av Natasha Lester 

När tyskarna så sakta börjar ta sig in i Frankrike under andra världskriget, så finns det en grupp människor som gör vad de kan för att rädda undan de ovärderliga konstverken på Louvren. En av dessa är Èliane, som jobbar extra på museet för att få studera och lära sig konst. Hon passar även sina småsyskon och jobbar i familjens restaurang. Nazisterna utgår ifrån att hon inte kan tyska och därför tror att de vill skydda konstverken, inte stjäla dem som de egentligen gör. De kan inte ens ana att hon förstår allt och att hon samarbetar med motståndsrörelsen. 

Långt senare åker Remy till sitt fantastiska hus på Rivieran. Hon säljer vintagekläder på nätet och försöker återhämta sig från katastrofen som den bilolycka är, där hennes man och dotter dog. Det blir många långa dagar på marknader, loppisar, att leta efter fynd.
Lite mot hennes vilja lär hon känna grannfamiljen, som är fylld med syskonrivalitet och den berömde fotografen Adam försöker smita undan för att inte vara i vägen. Han hamnar ofta i Remys sällskap.
När de hittar en katalog över konstverk som stals under andra världskriget får Remy en chock. Där i finns en tavla från hennes barndomshem. Hur kommer det sig? Hon blir illa till mods och jakten efter hennes biologiska föräldrar startar. 

Precis som de tidigare böckerna så är boken vacker, tankfull och fylld med kärlek, spänning, oro och trygghet. Mycket välskriven och poetisk. Jag tycker mycket om att det lyfts händelser från kriget som jag någonstans hört talas om, arbetet bakom och personerna som gör jobbet. Det är viktigt för historien, även om det är i skönlitterär form. 

Läs också:
Den hemliga gåvan
Den franska fotografen 
En ny värld


Utgiven av Bazar förlag
År: 2023
ISBN: 9789180063067
Antal sidor: 523

Huset på Rivieran av Natasha Lester