Biblioteket i trädkojan av Anna James 

Den magiska bokhandeln del 5 

Milos farbror Horatio är medvetslös, tack vare en förtrollad bok från den elaka Alkemisten. Så nu är det Milo som basar över det magiska tåget Quip. Tillsammans med Alessia, hans nya vän och tillika dotter till Alkemisten, så åker Milo för att hitta ett botemedel. Tillys morfar, som även han drabbades av den förtrollade boken, blev ju bra, så Milo hoppas att han även kan rädda sin farbror.  De hittar vägen till den magiska trädkojan, som visar sig vara Botanikens hem. Det var ju till henne Horatio skulle ge giftkabinettet. Botanikern heter Rosa, hon är tydligen beskyddare av Böckernas bok och hennes trädkoja är jättestor. Där finns (förstås!) ett bibliotek, ett växthus och flera små kojor. Och där finns också Lina, som är Milos farmor. Det blir en märklig återförening. 

Tillsammans ger sig Rosa, Milo och Alessia på jakt efter ingredienser till botemedlet och de besöker Mary i Den hemliga trädgården, de utmanar Robin Hood och de står öga mot öga med den läskiga Jabberwock i Alice i Underlandet. Alkemisten känner sig lurad och sätter en tidspress på Tilly, för att hon ska ge honom Böckernas bok, men hon vet ju inte var den är! Hinner vännerna få till botemedlet och rädda Horatio innan tiden är ute? 

Vad tycker jag?

Det är en lättläst och spännande bok för alla åldrar. Böcker är magiska! Språket är magiskt målande, illustrationerna förhöjer verkligen berättelsen och även denna bok slutar med en rejäl cliffhanger. Jag gillar att det är Milo som får ta huvudrollen och att vi får mer kunskap om själva bokmagin. Jag riktigt ser magin glittra över sidorna. Så bra skrivet. Att få följa med in i andra böcker och få de böckerna i en annan vinkel, är intressant. Jag blir nyfiken på att läsa om de böckerna med. 

Tidigare böcker i serien:

(Jag har inte läst bok 1)
2 – Tilly och de förlorade sagorna
3 – Tilly och äventyrskartan
4 – Boksmugglarna


Utgiven av Harper Collins 
År: 2023 
ISBN: 9789150975536
Antal sidor: 379
Ålder: 9-12 år

Biblioteket i trädkojan av Anna James