Vildliljan av Sara H Olsson

Del tre i Ellingeserien

I den lilla halländska orten Ellinge växer väninnor Inger, Britt och Sonja upp tillsammans. Det andra världskriget drabbar hela världen och de tre vännerna har haft olika uppdrag.

Denna gång är det Sonja som vi får följa. Hon är sjuksköterska och åker med de Vita bussarna som Röda korset skickar till Tyskland för att evakuera skadade soldater. Det är känslomässigt tungt att möta misären de möter i koncentrationslägren och de kan inte rädda alla. På den danska bussen finns läkaren Fredrik, han blir hennes stöd och deras vänskap går över i kärlek. Vid ett tillfälle möter hon Gunnar från Ellinge, sin vän Britts bror. Han har valt att slåss tillsammans med SS på Tysklands sida. Det är inte ett helt trevligt återseende, för han vet ju om Sonjas judiska påbrå…
Paula har i nutid hittat en lapp där Sonjas namn står med, men även Gunnars. Hur hänger det ihop? När hon vill prata om det med sin vän och granne Holger så sluter han sig. Hur har händelsen påverkat honom? 

Det är en spännande bok med intensiv handling som varvar nutid med dåtid. Jag gillar att läsa om de Vita bussarna, deras verksamhet och allt jobb de gjorde. Det kan verkligen inte ha varit enkelt att följa med och hjälpa till där. Både miljöer och karaktärer är målande beskrivna och skänker en trovärdighet till hela berättelsen. Intressant att läsa om de starka kvinnor som också tog plats under kriget. Boken är den tredje delen i serien och även om det går att läsa den fristående så rekommenderar jag att du börjar med Fiendevän och sedan Tornsvalan. Då får du väninnornas historia i rätt ordning. 


Utgiven av Harper Collins
År 2023
ISBN: 9789150976403
Antal sidor: 256 

Vildliljan av Sara H Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *